Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinin yayınlandığını ve yürürlüğe girdiğini söyledi.
Köksal, Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinin 26 Ocak 2017 tarih ve 29960 sayılı Mükerrer resmi Gazetede yayınlandığını, söz konusu yönetmelik ile tüketicinin gıda hakkında bilgilendirilmesi ile yeni uygulamaların yanı sıra toplu tüketim yerlerine getirilen zorunlulukları kapsadığını belirtti.
Yönetmelik ile gıda zinciri içinde yer alan bütün gıda işletmecilerinin sorumluluklarının belirlendiğini dile getiren Köksal, “Gıda zincirinin tüm aşamalarında yer alan gıda işletmecileri(üretici, ambalajlayıcı, perakendeci, toplu tüketim yeri, ithalatçı vb.) kontrolleri altında yürüttükleri faaliyetlerin gerektirdiği ölçüde tüketicinin bilgilendirilmesinden sorunlu olacaklardır. Yönetmeliğe göre; etiketlerdeki bilgilendirmeler, gıdanın başta doğası, kimliği, özellikleri, bileşimi, miktarı, dayanıklılığı, menşe ülkesi, imalat veya üretim metodu olmak üzere başlıca nitelikleri açısından yanıltıcı biçimde olamayacaktır. Bilgilendirmenin doğru, açık ve tüketici için kolay anlaşılır olması sağlanacaktır. Gıdanın sahip olmadığı etkilere veya özelliklere atıfta bulunarak bilgilendirme yapılmayacaktır. Özel belenme amaçlı gıdalarla ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, gıdanın bir hastalığı önleme, tedavi etme veya iyileştirme özelliğine sahip olduğuna yönelik bilgilendirme yapılamayacaktır. Gıda hakkında bilgilendirmeden, gıdayı kendi adı veya ticari ünvanı altında piyasaya süren gıda işletmecisi sorumlu olacaktır. İşletmeciler mevzuata uygun olmayan gıdaları tedarik edemeyecektir” dedi.
İşletmecilerin tüketicileri yanıltamayacağını ve gıdalarla ilgili bilgilerde değişiklik yapamayacağını kaydeden Köksal, “Gıda işletmecileri, hazır ambalajlı gıdaların piyasaya arz edildiği dış ambalaj üzerinde gıdanın adı, tavsiye edilen tüketim tarihi veya son tüketim tarihi, özel muhafaza veya kullanım şartlarıyla, işletmecinin adı ve adres bilgileri yer alması sağlayacaklardır. İstisnalar saklı kalmak kaydıyla gıdanın adı, net miktarı, menşe ülke, beslenme bildirimi, bileşenleri, alerjiye veya intoleransa neden olan maddeler, bileşenlerin miktarı, tavsiye edilen veya son tüketim tarihleri, muhafaza veya kullanım şartları, gıda işletmecinin adı ve adresi , işletme kayıt numarası , uygun şekilde tüketimi mümkün değilse gıdanın kullanım talimatı, hacim bazında yüzde 1,2 den fazla alkol içeren içeceklerde alkol derecesi bilgilerinin belirtilmesi de zorunlu olacaktır. Bakanlıkça onay şartı getirilen gıdaların etiketinde gıda onay numarası yazılması da zorunludur.
Lokanta , restoran ve kafe gibi toplu tüketim yerlerinde arz edilen gıdanın adı ve alerjen bileşenleri belirtilecektir. Ayrıca gıdanın bileşiminde etil alkol veya domuzdan elde edilen madde bulunması durumunda da aynı şekilde tüketiciler bilgilendirilecektir” diye konuştu.